De onderhoudsvriendelijke tuin
Wanneer klanten bij mij terecht komen en we hun wensen overlopen, komt de vraag naar een onderhoudsvriendelijke tuin in 95% van de gevallen naar boven.
Dat is geen grote verassing, we leven namelijk in een sneltempo waarin we ons werk en huishouden combineren met verschillende hobby’s en tuinieren is er daar nog zelden een van.
We willen het hele jaar door kunnen genieten van een mooie tuin, maar het onderhoud ervan wordt vaak gezien als een extra taak die er bovenop komt. Ook ik geef toe dit soms zo te ervaren. Ondanks de groene vingers die ik heb, ben ik zeker niet het boegbeeld van een tuinierster. Mij zal je niet dagelijks actief in de tuin bezig zien. Een aantal keer in de maand komt al dichter in de buurt, wat maakt dat ik ook mijn tuin onderhoudsvriendelijk heb ingericht.
Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?
Dit hangt sterk van persoon tot persoon af. Iemand die niet graag in de tuin werkt, zal hier allicht een ander beeld bij hebben dan iemand die het niet erg vind af en toe in de tuin te werken. Omdat er geen uniforme definitie bestaat, geef ik je wel graag mijn visie hieromtrent mee.
Voor mij is de onderhoudsvriendelijke tuin een tuin waarin we dankzij de juiste plantenkeuze en indeling het jaarrond kunnen genieten, zonder dat het verkrijgen ervan een wekelijkse inspanning moet zijn.
Blijvend, boeiend en bloeiend!
Hoe creëer ik een onderhoudsvriendelijke tuin?
Alles begint met een doordachte indeling van de tuin. Waren komen de plantvakken, bomen, verhardingen en objecten te staan? Dit alles rekening houdend met de stand van de zon en de bodemeigenschappen. In het ontwerpplan leggen we al deze keuzes vast.
De volgende stap is het selecteren van de juiste planten en het creëren van de perfecte combinaties. Bij het opmaken van het beplantingsplan bepalen we welke planten als bodembedekker worden gebruikt, welke op de voorgrond komen te staan, welke meer op de achtergrond en waar we kleur accenten leggen. Door de correcte opbouw kunnen we onkruidgroei beperken en dankzij de juiste combinaties kan het opkuiswerk op hetzelfde moment plaatsvinden.
In het beplantingsplan berekenen we de juiste hoeveelheden van planten die voorzien moeten worden. Weet dat te weinig planten kunnen zorgen voor onkruidgroei, maar dat teveel planten elkaar belemmeren en zo niet het gewenste eindresultaat geven.
Ga voor een combinatie van groenblijvende- en bladverliezende planten. Hoe meer bladverliezende soorten, hoe meer blad je zal moeten opkuisen, maar het zijn wel deze planten die zorgen voor een mooi kleurenspel in de herfst. Ze mijden zou ik dus niet doen, wissel ze daarom af met groenblijvende (bladhoudende) soorten.
Kan boomschors tussen de planten helpen?
Boomschors kan onkruidgroei vertragen, maar het zal het niet vermijden. Bovendien is boomschors niet geschikt voor elke plant. Het verzuurt de bodem en vormt een broeihaard van bacteriën en schimmels wat kan lijden tot een tragere groei van de plant of zelfs sterfte. Het plantvak zal minder snel dichtgroeien waardoor je er meer tijd in moet steken. Geen win-win situatie dus.
Een tuin is leven, er is voortdurend iets aan de gang. Een tuin zonder onderhoud bestaat niet, maar streven naar een perfect imperfecte tuin kan wel. - Leonie